Agenda

The Oldtime String Bandthe old time string band

Zondag 8 september 2019 – 15:30 uur
Entree: 13 euro, incl. pauzedrankje
Vvk: www.posthuistheater.nl

Website: www.theoldtimestringband.nl

The Oldtime Stringband is een band uit Noord-Holland die Bluegrass, Folk en Americana met elkaar mixed tot een eigen herkenbaar geluid. Zes jaar geleden zijn ze begonnen met de muzikale omlijsting van een documentaire rondom koeienschilder Ruud Spil. De muzikanten wilden dit project langer laten duren en de eerste optredens volgden snel.

In 2012 werd de eerste cd ‘Gotta Quit Kickin’ My Dog Around’ uitgebracht en in 2014 volgde de tweede cd ‘Chicken Crows For Day’. Beide cd’s kregen lovende kritieken op diverse binnen- en buitenlandse websites. In mei 2016 werd de derde cd ‘Cat’s Got The Measles’ uitgebracht die wederom zeer goed werd ontvangen door diverse media.

De muziek van The Oldtime String Band krijgt veel airplay op diverse internetradiostations van over de hele wereld. Een mix van traditionals, eigen nummers en een aantal covers vormen het repertoire waarin de zang natuurlijk een belangrijke rol speelt. Sinds de oprichting werd er drie keer een serie optredens in Engeland verzorgt en in 2014 werd een tiendaagse tour door Californië gedaan. Verder werden er vele optredens verzorgt in Nederland en België.

Het samenspel van gitaar, fiddle, banjo, mandoline, contrabas, vier stemmen en de stem van zangeres Shelly O’Day staat garant voor het afwisselende en herkenbare geluid van de band.

In februari 2019 is de nieuwe cd ‘Pretty Little Horses’ uitgekomen. Deze cd is opgenomen en geproduceerd door Tim Knol.


Rachel Croft

Zondag 15 september, 15.30 uur.
Entree: 13 euro, incl. pauzedrankje
Reserveren: 06-53707036, Jelle de Jong.

Website: https://rachelcroftmusic.com/

Rachel Croft, York, Is een onafhankelijk muzikant en songwriter. Ze combineert rijke, complexe vocalen met uitstekend gitaarspel. Haar liedjes zijn vaak geïnspireerd door Keltische melodieën en de doordachte teksten van Joni Mitchell, Sandy Danny en Matt Corby, die vertellen haar ervaringen in deze historische stad York. Ze heeft een bijzondere krachtige stem, dat geeft een indrukwekkende glans aan haar originele songs..


Sander Metzfoto Sander Metz

Zondag 13 oktober 2019 – 15:30 uur
Entree: 13 euro, incl. pauzedrankje
Vvk: www.posthuistheater.nl

Website: https://sandermetz.nl

Mijn naam is Sander Metz. Ik ben geboren in Indonesië en ben kort daarna aangespoeld op Ameland. Daar heb ik een geweldige jeugd gehad. Genoten van de zon, zee en strand. Al wadlopend met de gitaar achter op mijn rug heb ik de overtocht gemaakt naar de vaste wal. Nu woon ik alweer een aantal jaar met mijn gezin in een pittoresk dorp in Friesland. Overigens heb ik mijn vrouw (ook een Amelander) ontmoet in de vuurtoren van Ameland. Hoe romantisch is dat? Bij helder weer bereikt het licht van de vuurtoren het slaapkamerraam van de voormalige bakkerij waar wij in wonen.

Ik ben geboren om mijn passie muziek met jullie te delen. Met meer dan 350 optredens per jaar is het tijd om weer eens het theater of knusse kerkjes in te duiken. Hiervoor heb ik De Grote Meezingshow geschreven. Het leuke is dat tijdens deze show alle liedteksten op het grote scherm worden getoond zodat jullie met mij mee kunnen zingen. Bijna alle liedjes zijn daadwerkelijk mee te zingen. Het genre loopt van feestmuziek tot een ballade. Ik denk dat de meezingshow voor iedere leeftijd is. Daarnaast zal ik af en toe een mooie anekdote of verhaal vertellen en zal ik soms bijzondere foto’s tonen.


foto Pot, Baumgarten & Van AstenrodePot, Baumgarten & Van Astenrode

Zondag 3 november 2019 – 15:30 uur
Entree: 13 euro, incl. pauzedrankje
Vvk: www.posthuistheater.nl

Website: www.potbaumgartenandfriends.nl

Dit trio speelt een cross-over van volksmuziek en jazz. Muziek vol prachtige melodieën en heerlijke ritmes, die heel vertrouwd voelen en tegelijk heel bijzonder zijn.

Peter Pot behoort tot de top van de Nederlandse trekharmonicaspelers. De ‘trekzak’ is altijd hét instrument geweest op bruiloften en partijen, maar het was ook het ‘arme lui’s orgel’ en werd niet helemaal serieus genomen. Zoals Peter Pot erop speelt, verandert de trekzak echter in een subtiel en kunstzinnig instrument. Hij tovert zachte, lyrische muziek uit dit kastje, muziek die op andere momenten swingend en met veel power gespeeld wordt. Zijn accordeon blijft trots op zijn moedertaal, het dialect van melancholie in een Italiaans stadje, van zuchten en klepperen, maar kiest ook voor spannende, nieuwe avonturen.

Philip Baumgarten kent u misschien als bassist/arrangeur van ‘De nieuwe jas van Ede’, dat met veel succes langs de noordelijke theaters toert. René van Astenrode is al jaren een veelgevraagde drummer met zijn krachtige, smaakvolle spel. Uiteraard zal tijdens het concert veel aandacht worden besteed aan de recentelijk verschenen cd ‘Home’ van dit bijzondere trio.


Byzantijns Mannenkoor Frieslandfoto Byzantijns Mannenkoor Friesland

Zondag 15 december 2019 – 20:00 uur
Entree: 13 euro, incl. pauzedrankje
Vvk: www.posthuistheater.nl

Website: www.bmfdrachten.nl

Het Byzantijns Mannenkoor Friesland (BMF) is opgericht in 2004 en telt 24 enthousiaste leden, allen afkomstig uit de drie noordelijke provincies. Sinds 2007 staat dit koor onder leiding van Nana Tchikhinashvili. Het repertoire bestaat hoofdzakelijk uit Russisch-orthodoxe kerkmuziek en volksliederen uit Georgië. Voor een belangrijk deel is dit repertoire uniek door de keuze van de dirigente. Zij is oorspronkelijk afkomstig is uit Georgië en heeft haar cultuur meegenomen en aan het koor overgebracht. BMF is een a-capellakoor omdat, volgens de Byzantijnse traditie, alleen de menselijke stem in staat is God te loven.

Diverse nummers worden uitgevoerd met eigen solisten waaronder onze dirigente. Onder leiding van Nana Tchikhinashvili is BMF uitgegroeid tot een koor van bijzondere klasse. Het koor geniet bekendheid vanwege de unieke klankkleur en beheerste zang.

Het belooft een sfeervol concert te worden van Russisch orthodoxe kerkliederen en volksliederen uit Oost Europese landen. Het koor staat onder leiding van de uit Georgië afkomstige dirigente Nana Tchikhinashvili. Een concert van dit koor met zijn heel eigen klankkleur van heldere tenoren en diepe bassen laat u niet onberoerd. Iedere bezoeker ervaart kippenvelmomenten. Verschillende liederen zullen ook nu worden vertolkt door eigen solisten, waaronder ook de dirigente.


Kay & Sietafoto Kay & Sieta

Zondag 26 januari 2020 – 15:30 uur
Entree: 13 euro, incl. pauzedrankje
Vvk: www.posthuistheater.nl

Website: http://tangomuziek.nl

Het concert ‘Spiegelingen’ brengt een ode aan het wad en verhaalt over verlangen, een horizon afspeuren, over plezier hebben en herinneringen ophalen. Achteraf kijken we met hele andere ogen naar waar we vandaan komen.

Friesland en Argentinië, een onverwachte combinatie die zich verrassend goed laat mengen, net als de zang en het spel van zangeres Sieta Keizer en gitarist Kay Sleking. Luister bijvoorbeeld naar het romantische Leafste, of het uptempo Tunker.  Of Poema Valseado, oorspronkelijk een compositie van Piazzola, nu uitgevoerd in een arrangement van Sleking en tekst van Keizer.

Kay Sleking is hoofdvakdocent aan de vakgroep Argentijnse Tango van het Rotterdams Conservatorium. Hij speelt gitaar, contrabas en bandoneon, als solist, begeleider, in een ensemble of in een orquésta típica. Sinds begin jaren negentig treedt hij op in concertzalen in binnen- en buitenland, zoals Het Concertgebouw en De Kleine Komedie in Amsterdam, met o.a. de bandoneonisten Alfredo Marcucci, Leo Vervelde, Victor Hugo Villena en Carel Kraayenhof.

Opgroeien in Friesland betekende voor Sieta Keizer veel mijmeren. Dromen. Ze vindt een koffer illegale cassettebandjes van één van de reizen van haar vader kapitein Keizer. Eén daarvan vindt ze wel heel bijzonder: een vrouwenstem, prachtige liedjes; theatraal en lyrisch. Zo begint ze met het ontwikkelen van haar stem. Letterlijk en figuurlijk.


foto SaksSaxofoonkwartet SAKS

Zondag 2 februari 2020 – 15:30 uur
Entree: 13 euro, incl. pauzedrankje
Vvk: www.posthuistheater.nl

Tijdens een tournee in 2009 van het Frysk Fanfare Orkest in Amerika besloten vier saxofonisten dat ze meer wilden dan alleen spelen in een orkest en vormden het saxofoonkwartet ‘SAKS’ (kort maar krachtig en een verwijzing naar de Friese achtergrond van de musici). In de loop der jaren zijn er een aantal wisselingen geweest in de bezetting en sinds 2015 timmert SAKS in de huidige samenstelling aan de weg. Het is uitgegroeid tot een zeer professioneel, kleurrijk en veelzijdig kwartet.

Het kwartet heeft in de afgelopen jaren concerten verzorgd in binnen- en buitenland, werkte samen met verschillende orkesten, speelde op festivals en verzorgde muziek bij recepties. Ook heeft het meegewerkt aan verscheidene opnames.

Eind 2018 heeft SAKS zich aangesloten bij stichting Noorderwind Muziekproducties. Deze stichting bestaat uit verschillende ensembles en musici uit Noord-Nederland die in diverse samenstellingen bijzondere muziekprojecten en -producties ontwikkelen en uitvoeren. Noorderwind Muziekproducties kenmerkt zich door het spelen van klassieke muziek in bijzondere bezettingen met crossovers tussen andere muziekstromen en kunstdisciplines. Ze streeft ernaar de muziekproducties voor een breed publiek in de regio zichtbaar te maken.

Sinds ‘SAKS meets Talent’ (2013), een initiatief van Keunstwurk in het kader van Fulkaan, organiseert SAKS ook bijna ieder jaar een SAKS-dag. Tijdens zo’n dag worden saxofonisten van alle leeftijden en alle niveaus gecoacht in verschillende ensembles door de leden van SAKS en geven ze samen met SAKS een eindpresentatie voor publiek. Dit alles om iedere saxofonist te laten ervaren hoe leuk het is om in kleine en grote ensembles samen te spelen.

SAKS bestaat uit 4 professionele musici:Miriam Stoffelsma (sopraansaxofoon), Jildou Renema (Altsaxofoon), Sietske Trinks (Tenorsaxofoon) en Marrich Noordmans (Baritonsaxofoon).


Moderato Cantabilefoto Moderato Cantabile

Zondag 1 maart 2020 – 15:30 uur
Entree: 13 euro, incl. pauzedrankje
Vvk: www.posthuistheater.nl

Website: www.moderatocantabile.nl

Op Zondagmiddag 1 Maart 2020 om 15.30 uur voert Gronings kamerkoor Moderato Cantabile onder directie van Nana Tchikhinashvili het concert ‘Vocal Jewels’ uit in het Terbantster Tsjerke in Terband.

Bij het concert zal het publiek meegevoerd worden op koorklanken uit verschillende werelddelen, inclusief enkele composities van dirigente/zangeres/componiste Nana Tchikhinashvili zelf. Mogelijk herkent men enkele werken zoals ‘Song for Athene’ van John Tavener, dat gezongen werd tijdens de begrafenisplechtigheid van Lady Diana, en ‘Agnus Dei’ van Samuel Barber. Maar ook tamelijk onbekende koorwerken worden uitgevoerd. Alle werken worden a capella gezongen.

Kamerkoor Moderato Cantabile, opgericht in 2001, is een bekend kamerkoor dat optreedt in nationale (Hermitage/Amsterdam), en internationale (Rome, Barcelona, Wenen) concerten, en bestaat uit gemiddeld 28 zangers met ruime zang- en koorervaring. Het koor biedt een breed transcultureel scala aan koorcomposities. Bij de keuze voor het repertoire laat de dirigente zich vooral leiden door de schoonheid van de muziek. Ook dirigeert zij regelmatig stukken die ergens anders nauwelijks ten gehore worden gebracht. Het koor heeft een bijzondere koorklank ontwikkeld. Het gaat Nana Tchikhinashvili er vooral om ‘een klankkleur te bereiken die de ziel van een muziekstuk bloot legt’. Moderato Cantabile zingt meestal a capella en wordt af en toe begeleid door getalenteerde conservatoriumstudenten. Nana Tchikhinashvili is tevens dirigent van het Byzantijns Mannenkoor Friesland.


Volk!foto Volk

Zondag 15 maart 2020 – 15:30 uur
Entree: 13 euro, incl. pauzedrankje
Vvk: www.posthuistheater.nl

Website: www.facebook.com/debandvolk

Graag stellen wij aan u voor de band Volk! Volk is een zeskoppige theatrale band uit het Friese Grou. Volk speelt Friestalige muziek (folk-, klezmer, popmuziek, etc.); covers en eigen geschreven nummers. Wij spelen op straat, in theaters, op feesten, in de kroeg, in verzorgingscentra, bij openingen, bij Omrop Fryslân, op Oerol, Aaipop, Frysk op Riis en andere festivals. De één mag graag lekker zitten te luisteren naar ons, terwijl de ander de voeten van de vloer doet en spontaan mee danst en zingt. Alles is goed! Ons enthousiasme straalt uit op het publiek. En onze jarenlange ervaring als muzikanten zorgt ervoor dat wij ons gemakkelijk aanpassen aan elke situatie. Wij maken het zo feestelijk, gezellig of gemoedelijk als het publiek wil.

De muzikanten: Piter Banga (accordeon en zang), Wietske Banga (gitaar en zang), Jelle Beks (sopraansaxofoon), Ben van der Veen (trombone en sousafoon), Alinda Talsma (contrabas en zang) en Hans Pieffers (percussie).


logo-SAFT