Agenda

Kaarten zijn te reserveren bij het Posthuis theater tot de vrijdag voor het concert tot 16.00 uur,
daarna kunt u mailen naar: mp.hemminga@gmail.com om alsnog te reserveren

Seizoen 2022-2023
9 oktober 2022 : The Leoville Klezmer Syncopators
23 oktober 2022 : Sânman en Sikke
6 november 2022: De Stroatklinkers
20 november 2022: Pot, Baumgarten & Van Astenrode
11 december 2022: The Frisian Harmonizers
15 januari 2023 : Noord Nederlands Jagerskoor “Prins Hendrik
16 april 2023 : Lenny Kuhr

The Leoville Klezmer Syncopators

Zondag 9 oktober 2022 om 15.00 uur
Entree € 15,00 inclusief een pauzedrankje
vvk: www.posthuistheater.nl of tel. 0513-619494

Klezmer is de traditionele muziek van de joden in Oost Europa. Jiddische muzikanten (Klezmorim) speelden op traditionele joodse bruiloften (Khasenes) en diverse joodse feesten, maar ook op niet-joodse feesten. De Klezmorim speelde alles wat het publiek maar wilde horen, een Hongaarse Czardas, een Russische Trepak of zelfs bekende melodieën uit de klassieke muziek. Ondanks een sterke verwantschap met traditionele folklore muziek uit de Oekraїne, Moldaviё, Polen, Roemeniё, Hongarije en Slowakije, heeft de klezmermuziek een duidelijk joods karakter kunnen behouden. Joodse emigranten die naar de Goldene Medine vertrokken (Amerika) namen hun muziek mee en voegden er later elementen uit de jazz aan toe. Het Jiddische woord Klezmer stamt af van de oud-Hebreeuwse woorden Kley (=werktuig, instrument) en Zemer (=lied, gezang).

Tim de Vries studeerde saxofoon aan het Conservatorium in Groningen. Vanaf januari 2022 is Tim aktief als klarinettist van klezmerorkest Di Gojim.
Daarnaast is hij dirigent van Bigband Cue en tevens actief als jazzmuzikant in verschillende formaties. Ook geeft hij saxofoon en klarinetles in Leeuwarden, Vlieland en Terschelling. Sjaak van der Reijden studeerde Schoolmuziek B en Hafabra Direktie aan de Muziek Pedagogische Akademie (MPA) te Leeuwarden. Hij is muzikant en dirigent en maakt onder andere deel uit van klezmerorkest Di Gojim en het Leeuwarder Accordeon Ensemble (LAE).

Beide muzikanten zullen een sprankelend concert verzorgen, naast de klezmermuziek spelen de beide heren ook Oost-Europese volksmuziek.
Het belooft een zeer afwisselende middag te worden. Er mag gedanst worden!


Sanmân en Sikke

Zondag 23 oktober 2022 om 15.00 uur
Entree € 15,00 inclusief een pauzedrankje
vvk: www.posthuistheater.nl of tel. 0513-619494

De fokale manljusgroep Sânman & Sikke is ûntstien yn 1994 yn Warkum en nimt mei syn gearstalling en muzykkar in hiel eigen plak yn it Fryske muzyklibben yn. De groep stiet fan it begjin ôf ûnder lieding fan Siebren Kramer. Sânman & Sikke mei dan op lichte muzyk oriïnteard wêze, ek klassike eleminten wurde net mijd, wêrtroch’t de groep lestich yn in hokje te pleatsen is. Yn de rin fan de jierren binne 5 cd’s opnommen, dy’t yn eigen behear útbrocht binne. It repertoire kin sûnder mis breed neamd wurde; it grut ferskaat oan stilen, fan barbershop oant Beatles en fan gospel oant Westcoast, soarget derfoar dat it publyk him net in tel ferfele hoecht. Ek de eigen Frysktalige nûmers en de ynformele, relativearjende presintaasje drage yn wichtige mate by oan de identiteit en de útstrieling fan de groep. Ut de reaksjes tidens optredens yn de provinsje (mar ek dêrbûten) yn doarpshuzen, tsjerkjes en teaters, hat wol bliken dien dat de sound fan Sânman & Sikke by in breed publyk yn de smaak falt. De mannen wurde ek geregeld frege foar oare muzikale útstapkes. Sa ha se bygelyks meiwurke oan teaterfoarstellings, de achtergrûnsang fersoarge by de film ‘De hel fan 63’ en it byhearrende nûmer ‘De hel foarby’ fan De Kast en meiwurke oan in nijjiersrevue fan Rients Gratama. Mei Frederike Kleefstra is in programma ûntwikkele wêryn’t de sjongeres harsels fan in hiel oare kant sjen lit. It nûmer Whisky Widzesang is ien fan de ferskes dy’t dêrút ûnstien is. Sânman & Sikke is út en troch ek te gast by ien fan de Fryske Kriten, dy’t oer it hiele lân ferspraat binne. Ek kombinaasjekonserten mei bygelyks fanfares, korpsen, brassbands, bigbands, oare koaren en ferhalefertellers komme geregeld foar. De krystkonserten fan Sânman & Sikke (meastal om it jier) binne alle kearen wer bysûndere publykslûkers.

De Stroatklinkers

Zondag 6 november 2022 om 15.00 uur
Entree € 15.00 incl. pauzedrankje
vvk: www.posthuistheater.nl of tel. 0513-619494

Bob Heidema – gitaar, zang
Adrian Farmer – banjo, dobro, gitaar, zang
Bert Veldkamp – basgitaar, contrabas, zang
Henk Bloupot – accordeon, mondharmonica, ukelele, percussie, zang 

Zo vanaf het jaar 2000 zijn de Stroatklinkers overgestapt van 10 (!) microfoons naar 1 bijzondere microfoon. Hiermee ging de statische podiumact overboord. Zo ontstond er een levendige podiumact met veel hilariteit als de muzikanten zich verdringen om bij de microfoon te komen. En dat allemaal zonder concessies te doen aan de uitstekende geluidskwaliteit. Het is de laatste jaren een van de meest geboekte acts in het Noorden en de band speelt veelvuldig in de noordelijke Theaters, op diverse festivals in Nederland, Duitsland en Engeland en daarnaast tijdens vele andere gelegenheden in binnen- en buitenland. De Stroatklinkers hebben tot nu toe zes cd’s gemaakt, (zie knopje “cd’s”). De laatste cd, uitgebracht in december 2015, is de jubileum cd, met 25 liedjes. De helft daarvan zijn Engelstalig, een langgekoesterde wens.

Pot, Baumgarten & van Astenrode

Zondag 20 november 2022 om 15.00 uur
Entreeprijs € 15,- incl. pauzedrankje
vvk: www.posthuistheater.nl of tel. 0513-619494

Dit trio speelt een cross-over van volksmuziek en jazz. Muziek vol prachtige melodieën en heerlijke ritmes, die heel vertrouwd voelen en tegelijk heel bijzonder zijn.
Peter Pot behoort tot de top van de Nederlandse trekharmonicaspelers. De ‘trekzak’ is altijd hét instrument geweest op bruiloften en partijen, maar het was ook het ‘arme lui’s orgel’ en werd niet helemaal serieus genomen. Zoals Peter Pot erop speelt, verandert de trekzak echter in een subtiel en kunstzinnig instrument. Hij tovert zachte, lyrische muziek uit dit kastje, muziek die op andere momenten swingend en met veel power gespeeld wordt. Zijn accordeon blijft trots op zijn moedertaal, het dialect van melancholie in een Italiaans stadje, van zuchten en klepperen, maar kiest ook voor spannende, nieuwe avonturen.
Philip Baumgarten (contrabas en basgitaar) heeft – naast de langdurige samenwerking met Peter Pot – altijd met veel enthousiasme jazz gespeeld. Zo kreeg de duo cd The Hurricane Sessions, die hij maakte met de Amerikaanse jazzsaxofonist Bob Anram, 4,5 van de 5 sterren in het toonaangevende Nederlandse jazz tijdschrift Jazzism.
René van Astenrode is een uitmuntende jazzdrummer en een graag geziene gast op jazz sessies. Hij levert nu ook prachtige compositorische bijdragen en arrangementen voor het repertoire. Uiteraard zal tijdens het concert veel aandacht worden besteed aan het nieuwe album dat in het voorjaar van 2022 uitkomt.

Meer informatie: https://www.pbva.band of Facebook: www.facebook.com/potbaumgartenandfriends

The Frisian Harmonizers

Zondag 11 december 2022 om 15.00 uur
Entreeprijs € 15,- incl. pauzedrankje
vvk: www.posthuistheater.nl of tel. 0513-619494

The Frisian Harmonizers bestaan ruim 25 jaar.
Het in Leeuwarden gevestigde Barbershop- en Close Harmony mannenkoor, met 15 actieve en enthousiaste leden uit alle windstreken van onze provincie, geeft op zondagmiddag 11 december 2022 een spetterend concert in het prachtige kerkje van Terband. Ondanks dat corona haar best heeft gedaan om repetities te verstoren, hebben we juist de afgelopen 2 jaar vooral door nijvere thuisstudie het repertoire kunnen aanvullen met een aantal nieuwe nummers. Te denken valt aan; een potpourri van liederen van de Beach Boys, Lonesome road van James Taylor, Bohemain Rhapsody van Queen of Because van de Beatles, verder hebben we natuurlijk een aantal klassieke barbershopnummers die u van ons kent zoals; My Wild Irish Rose, Georgia on my mind, Old covered Bridge, Down our Way enz. Het belooft een fantastische middag te worden waarin het koor een afwisselend repertoire presenteert variërend van klassieke barbershop tot meer moderne 4-stemmige close harmony met een knipoog naar pop. Dennis Dronkers verzorgt de professionele leiding. De meeste nummers zijn 4 stemmig a capella maar bij sommige nummers heeft de ondersteuning met een instrument zeker toegevoegde waarde. Verder wordt het programma van deze middag aangevuld met twee gastartiesten te weten:  Wybrig Boerrigter met zang en Ytzen Peterson met gitaar. Wij verheugen ons erop om weer voor publiek te mogen optreden.


Noord Nederlands Jagerskoor “Prins Hendrik”

Zondag 15 januari 2023 om 15.00 uur
Entreeprijs € 15,- incl. pauzedrankje
vvk: www.posthuistheater.nl of tel. 0513-619494

Het Noord Nederlands Jagerskoor “Prins-Hendrik” is een 4-stemmig A-capella koor dat bestaat uit ± 18 enthousiaste mannen die onder leiding van dirigent Feike van Tuinen een gevarieerd breed repertoire aan  muziek presenteren waaronder romantische natuur- en jacht liederen, soms aangevuld met jachthoorn blazers. Klassieke werken van o.a. C. M. von Weber, Frans Schubert, F. Mendelsohn Bartoldy, L. van Beethoven behoren ook tot het programma.Vanzelfsprekend is de bewerkte en geschreven muziek van de dirigent Feike van Tuinen het beluisteren meer dan waard. Het koor is opgericht op 1 november 1991

Lenny Kuhr

Foto: Rob Beckers

Zondag 16 april 2023 om 15.00 uur
Entreeprijs € 20,- incl. pauzedrankje
vvk: www.posthuistheater.nl of tel. 0513-619494

Lenny zingt uit haar grote en levendige oeuvre. De kers op deze taart is het album dat eind januari 2022 op het label Excelsior wordt uitgebracht met als titel: Lenny Kuhr
Een album waarop ze uit haar comfort zone is getreden met verrassende resultaten. Met nieuw werk van haarzelf en met werk dat collega’s speciaal voor haar schreven. Onder andere Stef Bos, Spinvis Elke Vierveijzer en Lenny’s dochter Daphna.
Zelf zegt Lenny over het theaterprogramma dat ze uit eerder werk en uit haar nieuwe album heeft gedestilleerd: Ik heb eens gezegd ‘een lied is een compacte energie van een ongrijpbaar gegeven,’ en nog altijd verbaast het mij dat het lied mij steeds weer weet te vinden. Misschien omdat ik zo’n dankbare ontvanger ben. Het is de mooiste en levendigste kunstvorm die ik ken.
Het lied vertolkt gevoelens van het benoembare en onbenoembare op oneindig veel manieren. Het vertelt van jou en mij. Over onze existentie en dat wat zich daarin afspeelt.
Het is een feest om weer te kunnen spelen na een tijd van pas op de plaats, lockdowns en steeds veranderende maatregelen. Mijn kompanen Mischa Kool op bas en Reinier Voet op gitaar en ik hebben jullie gemist. 
Tijdens ons optreden communiceren we met jullie door middel van de liedjes. We kennen en herkennen elkaar; jij en ik. En we zijn weer samen. En dat vieren we op de plek waar wij samen zijn.