Agenda

Seizoen 2021-2022

 

 

Nacht en Dei

Zondag 24 oktober
Om 15.00 uur
Entree 15,00 euro
Vvk: www.konserten.nl
www.posthuistheater.nl
studenten 50 % korting en tot 16 jaar gratis

Concert met liederen, verhalen en muziek die vertellen over een nieuw begin

Een nieuw begin, dat brengen Tetsje van der Kooi (sopraan), Frank Belt (verteller) en Janneke van der Lugt (harp) met het programma ‘Nacht en Dei’.

Op elke nacht volgt een dag. De seizoenen rijgen zich aaneen. Een mensenleven loopt in dit ritme van einde en nieuw begin mee. Zingend, spelend en vertellend op deze cadans nemen Tetsje, Janneke en Frank hun publiek mee. Aan de hand van de seizoenen volgt het programma de levensloop van de mens, van de lente van de jeugd tot de winter van het leven. Met telkens de liefde als motor en dragende kracht, bron van nieuw leven.

De muziek die klinkt loopt uiteen van licht en populair tot meer klassiek, met liederen van onder andere Carole King, George Gershwin en W.A. Mozart.

Met ‘Nacht en Dei’ willen Tetsje, Janneke en Frank hun liefde voor muziek en verhalen met anderen delen. Na een lange winter waarin optreden niet mogelijk was, brengen ze nu de lente, een nieuw begin. Nei eltse nacht folget in nije dei.

Tusken Lân en Wetter

Zondag 31 oktober
om 15.00 uur
Entree 10,00 euro.
Vvk: j.k.dejong@planet.nl

De jaarlijkse podiumtour, waarbij een voorstelling langs meerdere van onze kerkjes reist, is dit jaar geïnspireerd op schilderijen van Friese landschappen van kunstenaar Jentsje Popma, die dit jaar zijn 100e verjaardag viert. Zangeres Janna van der Honing en multi-instrumentalist Herman Woltman brengen de muziekvoorstelling

                                      “Tusken lân en wetter”

Enkele jaren geleden maakte Janna kennis met het werk van Jentsje Popma. Popma schilderde het Friese landschap vanuit de directe waarneming, de werkelijkheid, met de weersomstandigheden die zich op dat moment aandienden. Janna voelde meteen een connectie met zijn werk en kreeg vandaaruit de drang ‘iets’ met deze connectie te doen: een muziekvoorstelling maken! Janna gaat in haar werk en leven de werkelijkheid (ook) niet uit de weg, ze staat er middenin, ze neemt waar. Ze motiveert zichzelf en anderen met de werkelijkheid/omstandigheden om te (leren) gaan. Janna staat, net zoals Popma ook vaak stond, letterlijk en figuurlijk regelmatig met beide benen in de klei “tusken lân en wetter”…

Tijdens de voorstelling hoort men de pure klanken van de muziek van Janna (zang) en Herman (o.a. gitaar). Elk lied heeft zijn eigen identiteit, zijn eigen schilderachtige werkelijkheid, telkens geïnspireerd op elementen uit schilderijen van Popma. De Friese liedteksten van Janna haar hand worden afgedrukt in een boekje, vergezeld van een Nederlandse vertaling zodat de voorstelling voor een ieder te begrijpen is.

Rachel Croft

Zondag 14 november
om 15.00 uur
Entree 15 euro, incl. pauzedrankje
Vvk: www.posthuistheater.nl

De jonge Rachel Croft wordt op dit moment gezien als één van de nieuwe talenten uit Engeland. Rachel Croft, wonende te York, is een onafhankelijke muzikant en songwriter. Zij combineert rijke, complexe vocalen met uitstekend gitaar spel. Haar liedjes zijn vaak geïnspireerd door Keltische melodieën en de doordachte teksten van Joni Mitchell, Sandy Denny en Matt Corby, die vertellen over haar ervaringen in deze historische stad York

 Kentucky Snake Oil

Zondag 28 november om 15.00 uur.
Entree € 15,00 incl. pauzedrankje
Vvk: www.posthuistheater.nl

Mario Kramer – zang, gitaar Sebastian L. Meijer – fiddle, zang
Douwe Dijkstra – contrabas, zang
Wander van Duin – banjo, mandoline, dobro, zang

Swingende fiddle, spetterende banjo, meerstemmige zang en een ritme waarbij je niet kunt blijven stil zitten: Bustin’ the Barrel brengt een energieke mix van Bluegrass, Country en Amerikaanse folkmuziek. De band speelt een gevarieerd repertoire met onder andere nummers die ondermeer bekend zijn van Johnny Cash, Bruce Springsteen, Hank Williams en Mumford & Sons.

 Mused

Zondag 12 december om 15.00 uur
Entree € 15.00 incl. pauzedrankje

Vvk: www.posthuistheater.nl

Deze vijfkoppige band speelt naast covers van o.a. Amy Winehouse en Chris Izaak haar eigen repertoire. Voorwaarde voor de nummers is dat tekst en muziek raken en er veel plezier is bij het delen en spelen van de muziek. En dat is soms swingend, en soms ook ingetogen. In 2019 stond Mused dankzij publieksstemmen als verse band in de Finale van Frysk Sjongfestival Liet. Verder dragen de leden bij aan de muzikale ondersteuning van toneelvoorstellingen (o.a. Maistiid 2020 en Yn it skaad fan ‘e toer) en kleinschalige culturele evenementen. Ook speelde zij met de Poolse band Kroke. Meezingen mag!

Tetsje van der Kooi

24 december Kerstconcert

Sanmân en Sikke

Zondag 30 januari om 15.00 uur
Entree € 15,00 incl. pauzedrankje
Vvk: www.posthuistheater.nl
kerk open een half uur voor aanvang

De fokale manljusgroep Sânman & Sikke is ûntstien yn 1994 yn Warkum en nimt mei syn gearstalling en muzykkar in hiel eigen plak yn it Fryske muzyklibben yn. De groep stiet fan it begjin ôf ûnder lieding fan Siebren Kramer. Sânman & Sikke mei dan op lichte muzyk oriïnteard wêze, ek klassike eleminten wurde net mijd, wêrtroch’t de groep lestich yn in hokje te pleatsen is. Yn de rin fan de jierren binne 5 cd’s opnommen, dy’t yn eigen behear útbrocht binne. It repertoire kin sûnder mis breed neamd wurde; it grut ferskaat oan stilen, fan barbershop oant Beatles en fan gospel oant Westcoast, soarget derfoar dat it publyk him net in tel ferfele hoecht. Ek de eigen Frysktalige nûmers en de ynformele, relativearjende presintaasje drage yn wichtige mate by oan de identiteit en de útstrieling fan de groep. Ut de reaksjes tidens optredens yn de provinsje (mar ek dêrbûten) yn doarpshuzen, tsjerkjes en teaters, hat wol bliken dien dat de sound fan Sânman & Sikke by in breed publyk yn de smaak falt. De mannen wurde ek geregeld frege foar oare muzikale útstapkes. Sa ha se bygelyks meiwurke oan teaterfoarstellings, de achtergrûnsang fersoarge by de film ‘De hel fan 63’ en it byhearrende nûmer ‘De hel foarby’ fan De Kast en meiwurke oan in nijjiersrevue fan Rients Gratama. Mei Frederike Kleefstra is in programma ûntwikkele wêryn’t de sjongeres harsels fan in hiel oare kant sjen lit. It nûmer Whisky Widzesang is ien fan de ferskes dy’t dêrút ûnstien is. Sânman & Sikke is út en troch ek te gast by ien fan de Fryske Kriten, dy’t oer it hiele lân ferspraat binne. Ek kombinaasjekonserten mei bygelyks fanfares, korpsen, brassbands, bigbands, oare koaren en ferhalefertellers komme geregeld foar. De krystkonserten fan Sânman & Sikke (meastal om it jier) binne alle kearen wer bysûndere publykslûkers.

De Stroatklinkers

Zondag 6 februari om 15.00 uur
Entree € 15.00 incl. pauzedrankje
Vvk: www.posthuistheater.nl

Bob Heidema – gitaar, zang
Adrian Farmer – banjo, dobro, gitaar, zang
Bert Veldkamp – basgitaar, contrabas, zang
Henk Bloupot – accordeon, mondharmonica, ukelele, percussie, zang 

Zo vanaf het jaar 2000 zijn de Stroatklinkers overgestapt van 10 (!) microfoons naar 1 bijzondere microfoon. Hiermee ging de statische podiumact overboord. Zo ontstond er een levendige podiumact met veel hilariteit als de muzikanten zich verdringen om bij de microfoon te komen. En dat allemaal zonder concessies te doen aan de uitstekende geluidskwaliteit. Het is de laatste jaren een van de meest geboekte acts in het Noorden en de band speelt veelvuldig in de noordelijke Theaters, op diverse festivals in Nederland, Duitsland en Engeland en daarnaast tijdens vele andere gelegenheden in binnen- en buitenland. De Stroatklinkers hebben tot nu toe zes cd’s gemaakt, (zie knopje “cd’s”). De laatste cd, uitgebracht in december 2015, is de jubileum cd, met 25 liedjes. De helft daarvan zijn Engelstalig, een langgekoesterde wens.

Pot, Baumgarten & van Astenrode

Zondag 13 maart 0m 15.00 uur
Entree € 15,00 incl. pauzedrankje
Vvk: www.posthuistheater.nl

Dit trio speelt een cross-over van volksmuziek en jazz. Muziek vol prachtige melodieën en heerlijke ritmes, die heel vertrouwd voelen en tegelijk heel bijzonder zijn.

Peter Pot behoort tot de top van de Nederlandse trekharmonicaspelers. De ‘trekzak’ is altijd hét instrument geweest op bruiloften en partijen, maar het was ook het ‘arme lui’s orgel’ en werd niet helemaal serieus genomen. Zoals Peter Pot erop speelt, verandert de trekzak echter in een subtiel en kunstzinnig instrument. Hij tovert zachte, lyrische muziek uit dit kastje, muziek die op andere momenten swingend en met veel power gespeeld wordt. Zijn accordeon blijft trots op zijn moedertaal, het dialect van melancholie in een Italiaans stadje, van zuchten en klepperen, maar kiest ook voor spannende, nieuwe avonturen. Philip Baumgarten (contrabas en basgitaar) heeft – naast de langdurige samenwerking met Peter Pot – altijd met veel enthousiasme jazz gespeeld. Zo kreeg de duo cd The Hurricane Sessions, die hij maakte met de Amerikaanse jazzsaxofonist Bob Anram, 4,5 van de 5 sterren in het toonaangevende Nederlandse jazz tijdschrift Jazzism.

René van Astenrode is een uitmuntende jazzdrummer en een graag geziene gast op jazz sessies. Hij levert nu ook prachtige compositorische bijdragen en arrangementen voor het repertoire. Uiteraard zal tijdens het concert veel aandacht worden besteed aan het nieuwe album dat in het voorjaar van 2022 uitkomt.

Meer informatie: https://www.pbva.band of Facebook: www.facebook.com/potbaumgartenandfriends