Agenda

Seizoen 2020-2021

Saxofoonkwartet SAKS

Zondag 2 februari 2020 – 15:30 uur
Entree: 13 euro, incl. pauzedrankje
Vvk: www.posthuistheater.nl

Tijdens een tournee in 2009 van het Frysk Fanfare Orkest in Amerika besloten vier saxofonisten dat ze meer wilden dan alleen spelen in een orkest en vormden het saxofoonkwartet ‘SAKS’ (kort maar krachtig en een verwijzing naar de Friese achtergrond van de musici). In de loop der jaren zijn er een aantal wisselingen geweest in de bezetting en sinds 2015 timmert SAKS in de huidige samenstelling aan de weg. Het is uitgegroeid tot een zeer professioneel, kleurrijk en veelzijdig kwartet.

Het kwartet heeft in de afgelopen jaren concerten verzorgd in binnen- en buitenland, werkte samen met verschillende orkesten, speelde op festivals en verzorgde muziek bij recepties. Ook heeft het meegewerkt aan verscheidene opnames.

Eind 2018 heeft SAKS zich aangesloten bij stichting Noorderwind Muziekproducties. Deze stichting bestaat uit verschillende ensembles en musici uit Noord-Nederland die in diverse samenstellingen bijzondere muziekprojecten en -producties ontwikkelen en uitvoeren. Noorderwind Muziekproducties kenmerkt zich door het spelen van klassieke muziek in bijzondere bezettingen met crossovers tussen andere muziekstromen en kunstdisciplines. Ze streeft ernaar de muziekproducties voor een breed publiek in de regio zichtbaar te maken.

Sinds ‘SAKS meets Talent’ (2013), een initiatief van Keunstwurk in het kader van Fulkaan, organiseert SAKS ook bijna ieder jaar een SAKS-dag. Tijdens zo’n dag worden saxofonisten van alle leeftijden en alle niveaus gecoacht in verschillende ensembles door de leden van SAKS en geven ze samen met SAKS een eindpresentatie voor publiek. Dit alles om iedere saxofonist te laten ervaren hoe leuk het is om in kleine en grote ensembles samen te spelen.

SAKS bestaat uit 4 professionele musici:Miriam Stoffelsma (sopraansaxofoon), Jildou Renema (Altsaxofoon), Sietske Trinks (Tenorsaxofoon) en Marrich Noordmans (Baritonsaxofoon).

FRJEMD FOLK

Zondag 16 februari 2020
15.30 uur

Entree € 13,00 inclusief pauzedrankje.
Vvk:j.k.dejong@planet.nl

Frjemd Folk is een zanggroep van tien enthousiaste mannen en drie vrouwen die zich toelegt op Keltische Folkmuziek. Op initiatief van Bram van der Weg en Hinke Jelsma, die ook een deel van de muzikale begeleiding verzorgt, is de groep in 2007 ontstaan. In tegenstelling tot vele andere groepen in dit genre, ligt de nadruk bij ons op de zang. Hierbij moet u denken aan vocale, meerstemmige muziek, met als vaste muzikanten Anne J. Wagenaar gitaar, Marleen v.d. Lei  viool, Janet Hardorff gitaar en mandoline en Hinke Jelsma die bas, accordeon
en concertina speelt.

Sinds de start in 2007 is een veelzijdig repertoire ontstaan dat voortdurend wordt uitgebreid en aangepast.

Frjemd Folk heeft bewezen om op niveau, boeiende Keltische Songs te kunnen presenteren. Hun idee daarbij is: optreden in kleine(re) lokaties zoals muziekcafés, culturele centra, kerken, maar ook op Keltische of Ierse festivals. In 2014 werden enkele succesvolle optredens verzorgd in de Ierse hoofdstad Dublin en in 2016 trad de groep diverse keren op in pubs in de Ierse steden Westport en Clifden. In 2018 werd een reis naar Schotland gemaakt met optredens in Inverness en Pitlochry.
Ook dit jaar zal de groep weer een tour maken door Schotland.
In 2016 werd de CD “The Cliff”uitgebracht.
Voor meer informatie zie www.frjemdfolk.nl of op Facebook

Moderato Cantabile

Zondag 1 maart 2020 – 15:30 uur
Entree: 13 euro, incl. pauzedrankje
Vvk: www.posthuistheater.nl

Website: www.moderatocantabile.nl

Op Zondagmiddag 1 Maart 2020 om 15.30 uur voert Gronings kamerkoor Moderato Cantabile onder directie van Nana Tchikhinashvili het concert ‘Vocal Jewels’ uit in het Terbantster Tsjerke in Terband.

Bij het concert zal het publiek meegevoerd worden op koorklanken uit verschillende werelddelen, inclusief enkele composities van dirigente/zangeres/componiste Nana Tchikhinashvili zelf. Mogelijk herkent men enkele werken zoals ‘Song for Athene’ van John Tavener, dat gezongen werd tijdens de begrafenisplechtigheid van Lady Diana, en ‘Agnus Dei’ van Samuel Barber. Maar ook tamelijk onbekende koorwerken worden uitgevoerd. Alle werken worden a capella gezongen.

Kamerkoor Moderato Cantabile, opgericht in 2001, is een bekend kamerkoor dat optreedt in nationale (Hermitage/Amsterdam), en internationale (Rome, Barcelona, Wenen) concerten, en bestaat uit gemiddeld 28 zangers met ruime zang- en koorervaring. Het koor biedt een breed transcultureel scala aan koorcomposities. Bij de keuze voor het repertoire laat de dirigente zich vooral leiden door de schoonheid van de muziek. Ook dirigeert zij regelmatig stukken die ergens anders nauwelijks ten gehore worden gebracht. Het koor heeft een bijzondere koorklank ontwikkeld. Het gaat Nana Tchikhinashvili er vooral om ‘een klankkleur te bereiken die de ziel van een muziekstuk bloot legt’. Moderato Cantabile zingt meestal a capella en wordt af en toe begeleid door getalenteerde conservatoriumstudenten. Nana Tchikhinashvili is tevens dirigent van het Byzantijns Mannenkoor Friesland.

Volk!

Zondag 15 maart 2020 – 15:30 uur
Entree: 13 euro, incl. pauzedrankje
Vvk: www.posthuistheater.nl

Website: www.facebook.com/debandvolk

Graag stellen wij aan u voor de band Volk! Volk is een zeskoppige theatrale band uit het Friese Grou. Volk speelt Friestalige muziek (folk-, klezmer, popmuziek, etc.); covers en eigen geschreven nummers. Wij spelen op straat, in theaters, op feesten, in de kroeg, in verzorgingscentra, bij openingen, bij Omrop Fryslân, op Oerol, Aaipop, Frysk op Riis en andere festivals. De één mag graag lekker zitten te luisteren naar ons, terwijl de ander de voeten van de vloer doet en spontaan mee danst en zingt. Alles is goed! Ons enthousiasme straalt uit op het publiek. En onze jarenlange ervaring als muzikanten zorgt ervoor dat wij ons gemakkelijk aanpassen aan elke situatie. Wij maken het zo feestelijk, gezellig of gemoedelijk als het publiek wil.

De muzikanten: Piter Banga (accordeon en zang), Wietske Banga (gitaar en zang), Jelle Beks (sopraansaxofoon), Ben van der Veen (trombone en sousafoon), Alinda Talsma (contrabas en zang) en Hans Pieffers (percussie).

Vocaal Ensemble College Dokkum

Zondag 20 september-
Aanvang: 15.00 uur
Entree € 15,00
incl. pauzedrankje
Vvk: www.posthuistheater.nl

Collage heeft sinds haar oprichting in 1990 verschillende samenstellingen gehad. Momenteel bestaat Collage uit 18 zangers en zangeressen
olv Albertus de Jong.
De leden zijn deels afkomstig uit Dokkum en verder uit verschillende plaatsen in Friesland.
Ze hebben o.a. meegewerkt aan Bonifatius de Musical.

Rebecca Loebe en
Oeds Bouwsma

Zondag 27 september
om 15.00 uur
Entree € 15,00
incl. pauzedrankje
Vvk: www.posthuistheater.nl

Rebecca Loebe is een relaxte, prijswinnende, indie-folk zanger uit Atlanta, GA. Sinds haar baan als fulltime op te zeggen opnamestudio-ingenieur in 2006, heeft ze uitgevoerd meer dan 100 shows per jaar op hogescholen, koffiehuizen en theaters in meer dan 30 staten van de VS. en in Europa. In het voorjaar van 2011, haar optreden op de Amerikaanse première van “The Voice” onder de indruk beroemdheid coaches Christina Aguilera en Adam Levine, hen beiden aansporend om haar te vragen met hen te werken. Hoewel het deelnemen aan een grote netwerk-televisie show gaf Loebe’s carrière een onmiskenbare boost, zij had zichzelf al als fulltime ondersteund touring indie / roots zingen songwriter voor 4 jaar. In de Mei 2009 werd ze geëerd als een winnaar van de Kerrville New Folk Songwriting Award, en de volgende jaar bracht haar volledige album ‘Mystery Prize’ meer dan 2 jaar door maanden op zowel de VS als de Europese Americana Grafieken. In het VK ontving Mystery Prize een 4-sterren recensie van Maverick Magazine, waarin de “Tweedejaars album schittert en bubbels.” Ed Muitjens van Johnny’s Garden in Nederland schreef: “’ Mystery.

 Pick ’n Shovel

Zondag 18 oktober om 15.00 uur
Entree € 15, 00
incl. pauzedrankje
Vvk: www.posthuistheater.nl

The Southern feel from the North

Hoewel ze uit het Noorden van Nederland komen klinkt Pick ’n’ Shovel als een band uit het zuiden van de Verenigde Staten. Het zal komen omdat het daar net zo vlak en nat is als in de Mississippi delta. In iedere noot die deze jongens spelen zoeken ze de energie van worksongs, bluegrass, traditionals, covers en eigen werk. meerstemmige zang en banjo, slide, concertina, mandoline, mondharmonica, gitaar, contrabas en drums zijn de ingrediënten voor warme en feestelijke muziek.

 

Sanmân en Sikke

zondag 8 november 0m 15.00 uur
Entree € 15,00 incl. pauzedrankje
Vvk: www.posthuistheater.nl

De fokale manljusgroep Sânman & Sikke is ûntstien yn 1994 yn Warkum en nimt mei syn gearstalling en muzykkar in hiel eigen plak yn it Fryske muzyklibben yn. De groep stiet fan it begjin ôf ûnder lieding fan Siebren Kramer. Sânman & Sikke mei dan op lichte muzyk oriïnteard wêze, ek klassike eleminten wurde net mijd, wêrtroch’t de groep lestich yn in hokje te pleatsen is. Yn de rin fan de jierren binne 5 cd’s opnommen, dy’t yn eigen behear útbrocht binne. It repertoire kin sûnder mis breed neamd wurde; it grut ferskaat oan stilen, fan barbershop oant Beatles en fan gospel oant Westcoast, soarget derfoar dat it publyk him net in tel ferfele hoecht. Ek de eigen Frysktalige nûmers en de ynformele, relativearjende presintaasje drage yn wichtige mate by oan de identiteit en de útstrieling fan de groep. Ut de reaksjes tidens optredens yn de provinsje (mar ek dêrbûten) yn doarpshuzen, tsjerkjes en teaters, hat wol bliken dien dat de sound fan Sânman & Sikke by in breed publyk yn de smaak falt. De mannen wurde ek geregeld frege foar oare muzikale útstapkes. Sa ha se bygelyks meiwurke oan teaterfoarstellings, de achtergrûnsang fersoarge by de film ‘De hel fan 63’ en it byhearrende nûmer ‘De hel foarby’ fan De Kast en meiwurke oan in nijjiersrevue fan Rients Gratama. Mei Frederike Kleefstra is in programma ûntwikkele wêryn’t de sjongeres harsels fan in hiel oare kant sjen lit. It nûmer Whisky Widzesang is ien fan de ferskes dy’t dêrút ûnstien is. Sânman & Sikke is út en troch ek te gast by ien fan de Fryske Kriten, dy’t oer it hiele lân ferspraat binne. Ek kombinaasjekonserten mei bygelyks fanfares, korpsen, brassbands, bigbands, oare koaren en ferhalefertellers komme geregeld foar. De krystkonserten fan Sânman & Sikke (meastal om it jier) binne alle kearen wer bysûndere publykslûkers.

Marcel Smit

Zondag 22 november om 15.00 uur
Entree gratis incl. pauzedrankje
Vvk:www.posthuistheater.nl


 The Frisian Harmonizers 

Zondag 13 december om 15.00 uur
Entree € 15,00 incl. pauzedrankje
Vvk: www.posthuistheater.nl

Ons koor is opgericht in 1996 en is het enige barbershopkoor in onze provincie. De barbershopzangstijl ontstond in het zuiden van Noord-Amerika in het begin van de 19e eeuw. Kenmerkend voor deze zangstijl is het vierstemmig zingen zonder instrumentale begeleiding (a capella). Bovendien wordt er tijdens een optreden zonder bladmuziek gezongen. Barbershopzingen in zijn huidige vorm is in 1938 begonnen. Voordien was het vooral een nostalgisch tijdverdrijf. Het genre ontstond in Amerika, waar vooral de Ierse immigranten de wachttijd bij de kapper (barbershop) verdreven door het zingen van liederen. De stijl is herkenbaar doordat elke klank een vierstemmig harmonisch akkoord vormt. Een akkoord wordt bij barbershop gevormd door de vier stemmen: lead, bass, baritone en tenor. Belangrijke kenmerken zijn het veelvuldig gebruik van septiemakkoorden en het gegeven dat de tenor-partij boven de melodielijn van de lead ligt.

24 december  2020 kerstconcert

Musica Rosa 

Zondag 24 januari om 15.00 uur
Entree € 15,00 incl. pauzedrankje
Vvk: www.posthuistheater.nl 

Rachel Croft

Zondag 31 januari om 15.30 uur
Entree 15 euro, incl. pauzedrankje
Vvk: www.posthuistheater.nl

De jonge Rachel Croft wordt op dit moment gezien als één van de nieuwe talenten uit Engeland. Rachel Croft, wonende te York, is een onafhankelijke muzikant en songwriter. Zij combineert rijke, complexe vocalen met uitstekend gitaar spel. Haar liedjes zijn vaak geïnspireerd door Keltische melodieën en de doordachte teksten van Joni Mitchell, Sandy Denny en Matt Corby, die vertellen over haar ervaringen in deze historische stad York.

Noord Nederlands Jagerskoor

Zondag 14 februari om 15.00 uur
Entree € 15,00 incl. pauzedrankje
Vvk: www.posthuistheater.nl

Het koor is opgericht in 1991. Genoemd naar Prins Hendrik, de echtgenoot van Koningin Wilhelmina, vanwege zijn verdiensten als natuurbeschermer en als deskundige in de bosbouw. Het repertoire bestaat dan ook uit romantische Nederlands- en Duitstalige volksliederen over de natuur en de jacht soms met een ondeugend tintje. Van enkele liederen wordt soms een solo gezongen dooreen koorlid. Met onze optredens wil het koor op artistieke wijze zingen over de verbondenheid met de natuur, waarbij de jager, boer en visser een bijzondere plaats innemen. Tevens zingen wij ook de bij de kerstdagen behorende liederen en liederen die passen bij de St. Hubertusvieringen. Werken van o.a. Fr. Schubert, Friedrich Silcher, Ludwig van Beethoven, F. Mendelssohn-Bartoldy enz.

 Mused Christa Maaitiid

Zondag 7 maart om 15.00 uur
Entree € 15,00 incl. pauzedrankje
Vvk: www.posthuistheater.nl

De Stroatklinkers

Zondag 21 maart om 15.00 uur
Entree € 15,00 incl. pauzedrankje
Vvk: www.posthuistheater.nl

Bob Heidema – gitaar, zang
Adrian Farmer – banjo, dobro, gitaar, zang
Bert Veldkamp – basgitaar, contrabas, zang
Harry Jansen – mandoline, viool, banjo, zang
Henk Bloupot – accordeon, mondharmonica, ukelele, percussie, zang 

Zo vanaf het jaar 2000 zijn de Stroatklinkers overgestapt van 10 (!) microfoons naar 1 bijzondere microfoon. Hiermee ging de statische podiumact overboord. Zo ontstond er een levendige podiumact met veel hilariteit als de muzikanten zich verdringen om bij de microfoon te komen. En dat allemaal zonder concessies te doen aan de uitstekende geluidskwaliteit. Het is de laatste jaren een van de meest geboekte acts in het Noorden en de band speelt veelvuldig in de noordelijke Theaters, op diverse festivals in Nederland, Duitsland en Engeland en daarnaast tijdens vele andere gelegenheden in binnen- en buitenland. De Stroatklinkers hebben tot nu toe zes cd’s gemaakt, (zie knopje “cd’s”). De laatste cd, uitgebracht in december 2015, is de jubileum cd, met 25 liedjes. De helft daarvan zijn Engelstalig, een langgekoesterde wens.

 Kentucky Snake Oil

Zondag 11 april 0m 15.00 uur
Entree € 15,00 incl. pauzedrankje
Vvk: www.posthuistheater.nl

Mario Kramer – zang, gitaar Sebastian L. Meijer – fiddle, zang
Douwe Dijkstra – contrabas, zang
Wander van Duin – banjo, mandoline, dobro, zang

Swingende fiddle, spetterende banjo, meerstemmige zang en een ritme waarbij je niet kunt blijven stil zitten: Bustin’ the Barrel brengt een energieke mix van Bluegrass, Country en Amerikaanse folkmuziek. De band speelt een gevarieerd repertoire met onder andere nummers die ondermeer bekend zijn van Johnny Cash, Bruce Springsteen, Hank Williams en Mumford & Sons.