Agenda

 FREMD FOLK


Zondag 15 februari 2020
15.30 uur

Entree € 13,00 inclusief pauzedrankje.
Vvk:j.k.dejong@planet.nl

Frjemd Folk is een zanggroep van elf enthousiaste mannen en twee vrouwen die zich toelegt op Keltische Folkmuziek. Op initiatief van Bram van der Weg en Hinke Jelsma, die ook een deel van de muzikale begeleiding verzorgt, is de groep in 2007 ontstaan. In tegenstelling tot vele andere groepen in dit genre, ligt de nadruk bij ons op de zang. Hierbij moet u denken aan vocale, meerstemmige muziek, met als vaste muzikanten Anne J. Wagenaar gitaar, Rutger Dijkstra viool, Janet Hardorff gitaar en mandoline en Hinke Jelsma die bas, accordeon en concertina speelt.

Sinds de start in 2007 is een veelzijdig repertoire ontstaan dat voortdurend wordt uitgebreid en aangepast.

Frjemd Folk heeft bewezen om op niveau, boeiende Keltische Songs te kunnen presenteren. Hun idee daarbij is: optreden in kleine(re) lokaties zoals muziekcafé’s, culturele centra, kerken, maar ook op Keltische of Ierse festivals. In 2014 werden enkele succesvolle optredens verzorgd in de Ierse hoofdstad Dublin en in 2016 trad de groep diverse keren op in pubs in de Ierse steden Westport en Clifden. In 2018 werd een reis naar Schotland gemaakt met optredens in Inverness en Pitlochry.

In 2016 werd de CD “The Cliffs” uitgebracht.Byzantijns Mannenkoor Frieslandfoto Byzantijns Mannenkoor Friesland

Zondag 15 december 2019 – 15.30 uur
Entree: 13 euro, incl. pauzedrankje
Vvk: www.posthuistheater.nl

Website: www.bmfdrachten.nl

Het Byzantijns Mannenkoor Friesland (BMF) is opgericht in 2004 en telt 24 enthousiaste leden, allen afkomstig uit de drie noordelijke provincies. Sinds 2007 staat dit koor onder leiding van Nana Tchikhinashvili. Het repertoire bestaat hoofdzakelijk uit Russisch-orthodoxe kerkmuziek en volksliederen uit Georgië. Voor een belangrijk deel is dit repertoire uniek door de keuze van de dirigente. Zij is oorspronkelijk afkomstig is uit Georgië en heeft haar cultuur meegenomen en aan het koor overgebracht. BMF is een a-capellakoor omdat, volgens de Byzantijnse traditie, alleen de menselijke stem in staat is God te loven.

Diverse nummers worden uitgevoerd met eigen solisten waaronder onze dirigente. Onder leiding van Nana Tchikhinashvili is BMF uitgegroeid tot een koor van bijzondere klasse. Het koor geniet bekendheid vanwege de unieke klankkleur en beheerste zang.

Het belooft een sfeervol concert te worden van Russisch orthodoxe kerkliederen en volksliederen uit Oost Europese landen. Het koor staat onder leiding van de uit Georgië afkomstige dirigente Nana Tchikhinashvili. Een concert van dit koor met zijn heel eigen klankkleur van heldere tenoren en diepe bassen laat u niet onberoerd. Iedere bezoeker ervaart kippenvelmomenten. Verschillende liederen zullen ook nu worden vertolkt door eigen solisten, waaronder ook de dirigente.


Ljocht: Kryst mei Tetsje

Zondag 24 december 2019 – 20:00 uur
Entree: 17,50 euro, incl. pauzedrankje. Gratis toegang tot 16 jaar.
Vvk: 06 11 641 742 of via de site: www.tetsjevanderkooi.nl

Website: www.tetsjevanderkooi.nl

Kryst is het lichtfeest. Tetsje en haar muzikale vrienden laten in prachtige, oude Friese kerken horen wat licht voor de wereld betekent. Met oude en nieuwe muziek, christmas carols, folksongs, inspirerende verhalen en kaarslicht, allemaal in het teken van ‘Ljocht’.

De concerten zijn dit jaar in Kimswerd, Burgum, Dronryp en Terband (kerstavond). Tetsje neemt ook dit jaar weer muzikale vrienden mee: Wytske Holtrop (cello), Frans Douwe Slot (piano) en Ana Prazeres (klarinet). Verteller Frank Belt weeft met verhalen een rode draad door het programma.

Opbrengst voor War Child

Een deel van de kaartverkoop en de opbrengst van de collecte gaan net als vorige jaren naar War Child, de organisatie die zich inzet voor oorlogskinderen. Tetsje geeft hier woorden aan met het lied van Herman van Veen: Wie heeft de zon uit je gezicht gehaald, wie heeft het licht in jou gedoofd. Speciaal voor Kryst 2019 heeft Eppie Dam dit lied in het Fries vertaald.

Muzikale vrienden

Tetsje van der Kooi is een veelgevraagd sopraan in Fryslân en daarbuiten. Samen met haar muzikale vrienden organiseert ze ook zelf concerten, zoals Kryst, Passy en Vrouwen van de Zee.

Wytske Holtrop (cello) ontving in juli 2018 de Fryske Emmy Award voor talenten. Ze behaalde dit jaar ook haar master (cum laude) aan de Haute École de Musique de Genève.

Frans Douwe Slot (piano) is concertpianist, begeleider, docent en vaste begeleider van Tetsje.

Ana Prazeres (klarinet), geboren in Portugal, doet haar Master aan het conservatorium in Amsterdam.

Frank Belt (verteller) is één van de oprichters van Vertellers van Fryslân. Hij studeerde aan de Vertelacademie en geeft met zijn verhalen alle ruimte aan verbeeldingskracht

Kaartverkoop

Koop je kaart(en) via www.tetsjevanderkooi.nl, aan de kassa of telefonisch (06 11 641 742). Kaarten kosten € 17,50; daarvan gaat € 2,50 naar War Child. Voor jeugd tot 16 jaar is de toegang gratis.


Kay & Sietafoto Kay & Sieta

Zondag 26 januari 2020 – 15:30 uur
Entree: 13 euro, incl. pauzedrankje
Vvk: www.posthuistheater.nl

Website: http://tangomuziek.nl

Het concert ‘Spiegelingen’ brengt een ode aan het wad en verhaalt over verlangen, een horizon afspeuren, over plezier hebben en herinneringen ophalen. Achteraf kijken we met hele andere ogen naar waar we vandaan komen.

Friesland en Argentinië, een onverwachte combinatie die zich verrassend goed laat mengen, net als de zang en het spel van zangeres Sieta Keizer en gitarist Kay Sleking. Luister bijvoorbeeld naar het romantische Leafste, of het uptempo Tunker.  Of Poema Valseado, oorspronkelijk een compositie van Piazzola, nu uitgevoerd in een arrangement van Sleking en tekst van Keizer.

Kay Sleking is hoofdvakdocent aan de vakgroep Argentijnse Tango van het Rotterdams Conservatorium. Hij speelt gitaar, contrabas en bandoneon, als solist, begeleider, in een ensemble of in een orquésta típica. Sinds begin jaren negentig treedt hij op in concertzalen in binnen- en buitenland, zoals Het Concertgebouw en De Kleine Komedie in Amsterdam, met o.a. de bandoneonisten Alfredo Marcucci, Leo Vervelde, Victor Hugo Villena en Carel Kraayenhof.

Opgroeien in Friesland betekende voor Sieta Keizer veel mijmeren. Dromen. Ze vindt een koffer illegale cassettebandjes van één van de reizen van haar vader kapitein Keizer. Eén daarvan vindt ze wel heel bijzonder: een vrouwenstem, prachtige liedjes; theatraal en lyrisch. Zo begint ze met het ontwikkelen van haar stem. Letterlijk en figuurlijk.


foto SaksSaxofoonkwartet SAKS

Zondag 2 februari 2020 – 15:30 uur
Entree: 13 euro, incl. pauzedrankje
Vvk: www.posthuistheater.nl

Tijdens een tournee in 2009 van het Frysk Fanfare Orkest in Amerika besloten vier saxofonisten dat ze meer wilden dan alleen spelen in een orkest en vormden het saxofoonkwartet ‘SAKS’ (kort maar krachtig en een verwijzing naar de Friese achtergrond van de musici). In de loop der jaren zijn er een aantal wisselingen geweest in de bezetting en sinds 2015 timmert SAKS in de huidige samenstelling aan de weg. Het is uitgegroeid tot een zeer professioneel, kleurrijk en veelzijdig kwartet.

Het kwartet heeft in de afgelopen jaren concerten verzorgd in binnen- en buitenland, werkte samen met verschillende orkesten, speelde op festivals en verzorgde muziek bij recepties. Ook heeft het meegewerkt aan verscheidene opnames.

Eind 2018 heeft SAKS zich aangesloten bij stichting Noorderwind Muziekproducties. Deze stichting bestaat uit verschillende ensembles en musici uit Noord-Nederland die in diverse samenstellingen bijzondere muziekprojecten en -producties ontwikkelen en uitvoeren. Noorderwind Muziekproducties kenmerkt zich door het spelen van klassieke muziek in bijzondere bezettingen met crossovers tussen andere muziekstromen en kunstdisciplines. Ze streeft ernaar de muziekproducties voor een breed publiek in de regio zichtbaar te maken.

Sinds ‘SAKS meets Talent’ (2013), een initiatief van Keunstwurk in het kader van Fulkaan, organiseert SAKS ook bijna ieder jaar een SAKS-dag. Tijdens zo’n dag worden saxofonisten van alle leeftijden en alle niveaus gecoacht in verschillende ensembles door de leden van SAKS en geven ze samen met SAKS een eindpresentatie voor publiek. Dit alles om iedere saxofonist te laten ervaren hoe leuk het is om in kleine en grote ensembles samen te spelen.

SAKS bestaat uit 4 professionele musici:Miriam Stoffelsma (sopraansaxofoon), Jildou Renema (Altsaxofoon), Sietske Trinks (Tenorsaxofoon) en Marrich Noordmans (Baritonsaxofoon).


Moderato Cantabilefoto Moderato Cantabile

Zondag 1 maart 2020 – 15:30 uur
Entree: 13 euro, incl. pauzedrankje
Vvk: www.posthuistheater.nl

Website: www.moderatocantabile.nl

Op Zondagmiddag 1 Maart 2020 om 15.30 uur voert Gronings kamerkoor Moderato Cantabile onder directie van Nana Tchikhinashvili het concert ‘Vocal Jewels’ uit in het Terbantster Tsjerke in Terband.

Bij het concert zal het publiek meegevoerd worden op koorklanken uit verschillende werelddelen, inclusief enkele composities van dirigente/zangeres/componiste Nana Tchikhinashvili zelf. Mogelijk herkent men enkele werken zoals ‘Song for Athene’ van John Tavener, dat gezongen werd tijdens de begrafenisplechtigheid van Lady Diana, en ‘Agnus Dei’ van Samuel Barber. Maar ook tamelijk onbekende koorwerken worden uitgevoerd. Alle werken worden a capella gezongen.

Kamerkoor Moderato Cantabile, opgericht in 2001, is een bekend kamerkoor dat optreedt in nationale (Hermitage/Amsterdam), en internationale (Rome, Barcelona, Wenen) concerten, en bestaat uit gemiddeld 28 zangers met ruime zang- en koorervaring. Het koor biedt een breed transcultureel scala aan koorcomposities. Bij de keuze voor het repertoire laat de dirigente zich vooral leiden door de schoonheid van de muziek. Ook dirigeert zij regelmatig stukken die ergens anders nauwelijks ten gehore worden gebracht. Het koor heeft een bijzondere koorklank ontwikkeld. Het gaat Nana Tchikhinashvili er vooral om ‘een klankkleur te bereiken die de ziel van een muziekstuk bloot legt’. Moderato Cantabile zingt meestal a capella en wordt af en toe begeleid door getalenteerde conservatoriumstudenten. Nana Tchikhinashvili is tevens dirigent van het Byzantijns Mannenkoor Friesland.


Volk!foto Volk

Zondag 15 maart 2020 – 15:30 uur
Entree: 13 euro, incl. pauzedrankje
Vvk: www.posthuistheater.nl

Website: www.facebook.com/debandvolk

Graag stellen wij aan u voor de band Volk! Volk is een zeskoppige theatrale band uit het Friese Grou. Volk speelt Friestalige muziek (folk-, klezmer, popmuziek, etc.); covers en eigen geschreven nummers. Wij spelen op straat, in theaters, op feesten, in de kroeg, in verzorgingscentra, bij openingen, bij Omrop Fryslân, op Oerol, Aaipop, Frysk op Riis en andere festivals. De één mag graag lekker zitten te luisteren naar ons, terwijl de ander de voeten van de vloer doet en spontaan mee danst en zingt. Alles is goed! Ons enthousiasme straalt uit op het publiek. En onze jarenlange ervaring als muzikanten zorgt ervoor dat wij ons gemakkelijk aanpassen aan elke situatie. Wij maken het zo feestelijk, gezellig of gemoedelijk als het publiek wil.

De muzikanten: Piter Banga (accordeon en zang), Wietske Banga (gitaar en zang), Jelle Beks (sopraansaxofoon), Ben van der Veen (trombone en sousafoon), Alinda Talsma (contrabas en zang) en Hans Pieffers (percussie).

Programma Podium Terband 2020-2021

20 september 2020: Vocaal Ensemble College Dokkum
27 september 2020 : Rebecca Loebe en Oeds Bouwsma
18 oktober 2020: Pick ’n Shovel
8 november2020: Sânman en Sikke
22 november 2020: Marcel Smit
13 december 2020: The Frisian Harmonizers
24 december 2020: Kerstconcert
24 januari 2021: Musica Rosa
31 Januari 2021: Rachel Croft
14 februari 2021: Noord Nederlands Jagerskoor
7 maart 2021: Mused Christa Maaitiid
5 april Fryaz

meer informatie volgt binnenkort op onze site.


logo-SAFT